Lite historik

Nu finns det bara en butik i Ljurhalla, men det har funnits fler. I början av 1900-talet fanns det gott om butiker. I Korpås och Spångakil fanns det butiker, Ljurskaboa låg i vägkorsningen, Trollöhandlarn fanns mellan Ljurskadammen och uppfarten till Långared och Gabrielssons på Ekelund. I grannsocknarna fanns det också en hel del butiker.

J F Gabrielsson

Fredrik Gabrielsson

Vid förra sekelskiftet var J F Gabrielsson bonde på gården Ekelund i Ljur. Han var född år 1863. Ett stycke från gården fanns Trollöhandlarn. Fredrik hjälpte handlarn att med häst och vagn hämta varor vid järnvägsstationen eller hos någon grossist i Alingsås. Men Fredrik kom på, att han lika gärna kunde bli handlare själv, och så blev det. 1903 inregistrerade J F Gabrielsson sin firma och i ett uthus på gården inreddes en butikslokal. Affärsverksamheten och lantbruket sköttes sida vid sida. Att priset redan från början var viktigt framgår av en faktura från Carl Heymans Foderfabrik i Vårgårda på 2000 kg vetekli. Fakturan är på 173 kr och inom parentes står det noterat "10 öre lägre än till andra".
Fredrik och hans fru Ester fick två barn, Viola som föddes 1916 och Olof föddes 1919. 1940 avled Fredrik Gabrielsson och rörelsen övertogs av sonen Olof.

Olof Gabrielsson

Olle var drygt 20 år och andra världskriget pågick när han tog över affären och jordbruket. Detta innebar, att Olle under långa perioder var inkallad till militärtjänst. Systern Viola hjälpte till i affären och fick dra ett extra tungt lass under dessa år. Men kriget tog slut och affärerna gick bra och 1947 byggde Olle en ny affärsfastighet vid Sävsjöos.

En ny epok

Olof Gabrielsson

Den nya affärsfastigheten var mycket stor i jämförelse med Ekelund. På bottenvåningen var det en affärslokal som var lika lång som huset. 1950 anställde Olle ett affärsbiträde från Moholm. Hon hette Iris och 1952 blev hon Fru Gabrielsson.
Olle hade också börjat sälja cyklar och radioapparater. När man kommit in i den nya affären kom det ännu fler nya produkter. Kylskåp och frysboxar började komma ut på marknaden, liksom tvättmaskiner. Detta intresserade Olle och tillsammans med några andra ICA-handlare gjorde han gemensamma inköp för att kunna komma åt "rätt pris". I slutet av 50-talet kom TV-apparaterna in i sortimentet.

Många järn i elden

I slutet av 40-talet och ett stycke in på 60-talet drev också Olle butiksfilialer. Han tog också över en taxirörelse och körde skolskjutsar. Under många år ingick det också i butikens service att varje vecka leverera varor till kunder som bodde en bit bort.

Pigg på nymodigheter

När butiken på Sävsjöos togs i bruk, var det naturligtvis manuell betjäning. Men Olle var alltid intresserad av att hänga med i utvecklingen och därför var det självklart att Gabrielssons i Ljurhalla blev ett snabbköp. Det hände i början av 60-talet. Men gångarna var smala och det fanns bara två små kundvagnar och några korgar.
I mitten av 70-talet blev det angeläget att bygga en ny butik. Veckan före midsommar 1977 invigdes den nya butiken. Man fick butik och lagerlokaler i samma fastighet. även den här gången blev butiksytan mycket större.

Men efter några år måste man bygga igen. Det behövdes större utrymmen för foder och vitvaror. Sortimentet bestod först och främst av ICA-butikens sortiment. I själva butikslokalen fanns också ett brett utbud av glas, porslin och hushållsartiklar. TV och radio fanns naturligtvis också kvar. I "grovbutiken" var det ett järnhandelssortiment och ute på lagret fanns det fullt med vitvaror samt foder av olika slag, samt en del byggmaterial.

Olle fanns dagligen med i affären till i slutet av 90-talet. Han hade ett enastående minne och kom ihåg nästan hur många priser som helst. Olle fick fira sin 80-årsdag och istället för presenter önskade han en penninggåva, som han sedan skänkte till ungdomsarbetet inom Svenska Kyrkan i Nårunga, SMU i Ljurhalla och Sävens Bollklubb. Olof Gabrielsson fick sluta sina dagar den 27 mars 2000.

Fjärde generationen Gabrielsson

Den 1 januari 2002 tog Gunilla, Kerstin och Kjell över företaget som ombildades till Gabrielssons i Ljurhalla AB. Sedan 2011 finns även den fjärde generationen med i butikslaget. Utvecklingen är positiv och det händer alltid något nytt hos Gabrielssons. Vi var med i den första omgången ICA-butiker som installerade den nya datautrustningen.
Gabrielssons är numera en ICA-närabutik med ett attraktivt livsmedelssortiment. Det är kompletterat med glas- och porslin, husgeråd och små-el. I butiken finns också ett Apoteksskåp med ett begränsat sortiment av receptfria apoteksvaror. I butiken kan Du också köpa Bingolotter och vara med på de spel som Svenska Spel AB erbjuder. Numera är vi också en Bank. Har Du konto på ICA-Banken, kan Du både sätta in och ta ut pengar i kassan.

Vitvarorna är idag en viktig del i företaget och våra leverantörer förser oss med varor flera gånger i veckan och vi får ständigt fina erbjudanden av dess representanter. Sortimentet på djurfoder är ständigt under utveckling. Under några veckor på våren kräver utleveranserna av gödning och utsäde mycket tid. På affärsgården har vi en anläggning för bensin och diesel. I en välsorterad lanthandel finns det naturligtvis verktyg och redskap, olika slags lantbruksprodukter och färg. Antalet artiklar i sortimentet varierar en del under året men ligger runt 12.000 stycken.

Välkomna till Gabrielssons i Ljurhalla AB